luni, 14 februarie 2011

Cronicuta de film-King's speach


"The King's Speech" este un film care tot aduna premii in ultima vreme. Actiunea se petrece in anii de dinaintea celui de-al doilea razboi mondial, cand se petrece natural si succesiunea la tronul Regatului Unit;
In mod la fel de natural, fiecare regat are cate o  dna. Lupescu a lui care face capete incoronate sa renunte la regat pentru dansa. Cam asa se intampla si cu primul nascut regal, cel care in mod natural ar fi trebuit sa preia coroana regala de la defunctul sau tata (George V); Acesta ramane pentru foarte putin timp rege preferand sa abdice;  In aceasta situatie, al 2-lea nascut (supranumit "Bertie") este nevoit sa preia, fara tragere de inima, destinele regatului din pozitia de rege devenind astfel George VI, pe tronul regatului.

Problema este ca Bertie, desi este un barbat cu familie si copii, e un tip balbait pe un fond creat de complexele din copilarie (dar oare n-or fi toti balbaitii la fel). Va inchipuiti ce tragedii se nasc pana si cand acesta este nevoit sa citeasca un banal discurs catre public?
Bertie apeleaza la un logoped nonconformist (Lionel Logue), fara diplome dar cu multa experienta  care va incerca sa gasesca cauza si remediul acestei probleme in ciuda piedicilor puse chiar de pacient.
Paralel, acest tratament se naste si o amicitie intre cei doi;

Filmul atrage in primul rand pentru ca arata oamenilor ca pana si un cap incoronat poate avea probleme...sau cum ar zice Cioran....coboara in strada in carje ca sa-ti faci fericiti dusmanii.

Niciun comentariu: