marți, 17 februarie 2009

Don't burn the witch.....

Ce s-a mai intamplat azi?
Nimic notabil doar ca in 17 Februarie 1600 filozoful umanist, alchimistul si teologul Giordano Bruno era ars pe rug de catre Inchizitie.
Motivul declarat era conceptia sa paternista (concepţie filozofică monistă care identifică divinitatea cu întreaga materie) sau cum ar zice Ambrose Bierce "Totul este Dumnezeu, spre deosebire de doctrina că Dumnezeu este totul."

Fost calugar dominican acesta si-a luat numele de Giordano când a devenit călugăr la mănăstirea "San Domenico" de langa Napoli.
Aici studiaza filosofia lui Platon si Aristotel precum si operele teologice ale lui Toma d'Aquino.
Este sedus si de scrierile ermetice de origine egipteana şi elenistică, care circulau în acel timp. Fiind dintotdeauna un gânditor liber şi non-conformist, acesta nu se impaca cu regulile stricte ale calugariei si in 1575 fuge din mănăstire, pentru a scăpa de acuzaţiile de erezie ce îi erau aduse. Ulterior se stabileşte temporar la Geneva, unde devine calvinist, dar este şi aici excomunicat şi se refugiază în Franţa.
Aici, la Toulouse şi Paris, apoi la Londra (1583 - 1585), sub protecţia ambasadorului francez şi a poetului englez Philip Sydney are o activitate prodigioasă, scrie peste 20 de lucrări, printre care dialogurile "De l'infinito, universo e mondi" ("Despre infinitatea universului şi a lumilor"), "De la causa, principio e uno" ("Despre cauză, început şi unitate").

Giordano Bruno susţine că stelele sunt asemănătoare soarelui, că universul este infinit şi conţine un număr infinit de lumi populate de fiinţe inteligente.
În 1586, după o dispută teologica, părăseşte Franţa şi, se stabileşte la Helmstedt (Germania), unde tipăreste mai multe lucrări. Si aici intră în conflict cu autorităţile religioase (protestante).
În 1591 revine în Italia, la Veneţia, unde dă lecţii ca profesor particular, este însă arestat de Inchiziţie, care îl extrădează la Roma. După şase ani de detenţie, în care timp este supus la nesfârşite interogatorii, fiind acuzat de blasfemie, comportament imoral şi erezie, este adus în faţa tribunalului inchizitorial, prezidat de cardinalul Bellarmino. Refuzând să-şi abjure convingerile, este condamnat pentru erezie şi ars pe rug la 17 februarie 1600 în piaţa "Campo dei Fiori" din Roma. Toate operele sale au fost interzise şi, în 1603, au post puse la index ("Index librorum prohibitorum"). Împreună cu constrângerea lui Galileo Galilei de a-şi abjura public în 1633 propriile convingeri, condamnarea lui Giordano Bruno constituie unul din momentele cele mai întunecate ale contrareformei catolice. La locul martiriului său, în piaţa "Campo dei Fiori", administraţia oraşului Roma i-a ridicat la sfârşitul secolului al XIX-lea o statuie, dedicată libertăţii de gândire. Patru sute de ani după executarea sa, Biserica Catolică, prin glasul papei Ioan-Paul II, şi-a exprimat "profunda durere", regretând eroarea comisă prin condamnarea la moarte a lui Giordano Bruno. Gândirea sa a influenţat filosofia din timpurile ce i-au urmat, în special pe filosoful olandez Baruch Spinoza (exact-cel care a orbit slefuind lentile), care în secolul al XVII-lea a anticipat dezvoltarea monismului, ca mod de reprezentare a lumii.


P.S.-Am cunoscand in tineretea mea, in Romania un profesor universitar de origine italiana care se numea...Giordano Bruno.
La articolul de mai sus s-au folosit informatii aflate in pagina dedicata de catre Wikipedia.

Niciun comentariu: