luni, 19 ianuarie 2009

Neoane neamule

In 19 Ianuarie 1915 se breveta in US prima firma luminoasa din neon de catre un francez, George Claude.
Si uite asa se puneau bazele viitoarelor corpuri de iluminat fluorescente. A fost de ajuns adaugarea pe interiorul tubului de sticla a unui luminofor din pamanturi rare cu scopul de a schimba lungimea de unda a ultravioletelor emise de tubul de neon.
Prin anii 70 s-a facut prima incercare de iluminat artificial a unei incinte (sala palatului mai exact). Pentru ca studiile privind luminoforii erau abia la inceput, iar aceste lampi nu erau complet dezvoltate, luminoforul ala mai facea feste in sensul ca nu reda fidel culorile, schimbandu-le esential aproape. Incercarea a fost un fiasco. Toate cucoanele prezente, strasnic pictate pe fata cu cosmetice de machiaj au fost uratite intr-un asemenea hal incat un minister chiar a interzis prin ordin iluminatul fluorescent in scoli.
Chiar si azi daca cumperi dintr-un magazin deficitar la iluminat ai sansa sa vezi o culoare acolo si altceva acasa.

P.S.-in 2 ani se pare ca UE va interzice lampile incandescente (becurile) pentru consumul lor exagerat.

3 comentarii:

Strumful spunea...

UE, interzice multe, iar romanul e tare ascultator si tacut! NU comenteaza si se executa!

cccornel spunea...

Eu zic ca e mai bine sa ne zica UE ce sa facem decat cine stie ce partid de mameluci aflat circumstantial la putere. De fapt poate ar fi mai bine sa nu avem nici parlament, la urma urmei poti lua legile europene sa le traduci...ce sa ne mai chinuim?

cccornel spunea...

P.S. UE are dreptate-stiai ca din cei 100W ai becului maximum vreo 2W se transforma in lumina? Restul se fac caldura, camp electro-magnetic...etc.