miercuri, 22 octombrie 2008

De la criza cubana la golful porcilor

In 22 octombrie 1962, intr-o emisiune televizata de mare gravitate, presedintele J.F Kennedy anunta ca avioane spion americane au descoperit rampe de lansare pentru rachete sovietice...chiar in Cuba. Rachetele erau capabile sa atinga multiple orase din SUA. Kenedy a instituit o blocada navala pentru a impiedica URSS sa transporte si mai multe arme in Cuba.
Criza a inceput practic in 15 octombrie 62 cand avioanele U2 au descoperit rampele de lansare sub constructie in Cuba.
Initial se propusese in Comitetul Executiv (ExCom) al SUA o operatiune "chirurgicala" aeriana.
Urmatoarele 6 zile omenirea a trecut foarte aproape pe langa un razboi nuclear.
In 24 Octombrie vase sovietice care se indreptau spre Cuba (capabile sa transporte arme) au fost intoarse din drum. De notat ca a fost lasat sa treaca un tanc (probabil petrolier) cu numele Bucuresti insa asta numai pana pe 25 Octombrie cand a fost interceptat si acesta de catre portavionul USS Essex si de catre distrugatorul USSGearing.
In 26 Octobrie ExCom autorizeaza invazia Cubei. In aceiasi zi Uniunea Sovietica transmite o propunere de incheiere a crizei: bazele de lansare urmau sa fie inlaturate in schimbul asigurarii ca SUA nu va invada Cuba. S-a cerut in plus si demontarea bazei americane de lansare din Turcia. U2 este doborat deasupra Cubei iar pilotul maiorul Rudolf Anderson ucis.
Kenedy a acceptat demontarea bazei de lansare din Turcia insa la o data ulterioara pentru a preveni protestele Turciei-statmembru NATO.
In 28 Octombrie Hrusciov intentia sa de inlaturare a tuturor rachetelor din Cuba.
In Noiembrie, Kenedy revoca blocada navala asupra Cubei.
Criza rachetelor din Cuba s-a terminat printr-o victorie foarte clara a SUA.

Domnul Kenedy chiar a fost dur...unii zic ca din cauza unor droguri pe care le lua ca medicamente.

2 comentarii:

Anonim spunea...

nu a fost nicio victorie a SUA...si Kennedy nu a fost deloc un dur, chiar il putem considera un las, a cedat in fata URSS cu toata superioritatea nucleara pe care SUA o avea fata de comunisti...nu a stiut sa gestioneze o criza, murisera prea multi cubanezi in '61 si a facut pe martirul, nu?:)))

cccornel spunea...

las...dur, sa ne amintim totusi ca rusii si-au retras rampele si rachetele din Cuba in urma pozitiei lui Kenedy. Unii zic ca stilul lui de cacealma in criza cubaneza a fost indus si de "medicamentele" alea noi pe care le lua si care azi sunt considerate droguri. Este totusi adevarat ca s-a dat si ceva la schimb in locul retragerii instalatiilor de catre rusi.