duminică, 28 septembrie 2008

Linia si culoarea

Afara e putin urat insa asta ne face sa ne intrebam cu candoare-Unde mai mergem in weekend?
O alegere buna, si pe care v-o recomand, ar putea fi expozitia de la palat intitulata "Linia si culoarea".
Sub acest nume cei de la Luvru expun la Bucureşti şaizeci de opere ce fac parte dintr-o colecţie unică de desene italiene din secolul al XVII-lea, care tocmai au fost restaurate şi nu au fost prezentate publicului niciodată. Acest ansamblu este completat de două picturi florentine celebre de Carlo Dolci aparţinând tot Muzeului Luvru.
Operele maeştrilor florentini din secolul XVII au făcut abia relativ recent obiectul unor cercetări sistematice. În anul 1981, a fost organizată la Luvru o mare expoziţie dedicată desenului baroc florentin. Ulterior a început publicarea cataloagelor ştiinţifice. Ultimul volum din Inventarul desenelor italiene, cel consacrat desenului toscan din secolele XVII-XVIII, a apărut în anul 2005 şi a stat la baza acestei expoziţii.
În cea mai mare parte, desenele toscane din secolul XVII aflate la Luvru au aparţinut celebrului colecţionar şi exeget al artei epocii sale, florentinul Filippo Baldinucci (1625-1697). Aflat în serviciul familiei Medici, el a devenit consilier al cardinalului Leopoldo III pentru colecţia sa de desene.
Expoziţia este organizată cronologic, începînd cu artiştii care s-au afirmat în prima parte a secolului, precum Cristofano Allori, Cecco Bravo, Giovanni da San Giovanni, sau Francesco Furini, continuînd cu cei din a doua generaţie, ca Baldassare Franceschini, zis il Volterrano, iar spre sfîrşitul secolului cu Domenico Gabbiani, Pier Dandini sau Giuseppe Nasini, în opera cărora se simte deja acel dinamism declamatoriu specific viziunii baroce. Un loc deosebit îi revine lui Carlo Dolci.
Fiind extrem de sensibile la efectele luminii, desenele, acuarelele sau pastelurile pe hîrtie sînt expuse foarte rar, pe durată limitată, motiv pentru care expoziţia reprezintă un adevărat eveniment (veti observa iluminarea foarte discreta a lucrarilor).

Niciun comentariu: