duminică, 28 septembrie 2008

Cronicuta de film-Boogie

Este un film despre cum se schimba oamenii odata cu trecerea anilor. Ceea ce ne unea inainte ne poate desparti azi.
In timp ce Bogdan Ciocazanu (Dragos Bucur) se afla la mare de 1 mai (muncitoresc) impreuna cu sotia-Smaranda (Anamaria Marinca) si copilul se intalnesc, pur intamplator, cu vechii prieteni din liceu, "Suedezul" Penescu (Adrian Vancica) si Iordache (Mimi Branescu).
Toti trei ajung sa petreaca o noapte impreuna ca-n vremurile bune, cu ture (bahice) pe tot litoralul ajuns azi in decadere, si de aici porneste totul. Treptat descopera ca Penescu nu o duce chiar atat de bine in Suedia, ca Iordache freaca duda printr-o agentie de turim de apartament si ca Ciocazanu nu e atat de fericit pe cat pare muncind non stop la atelierul lui de facut mobile de P.A.L.
Peste toate acestea au loc si crizele femeii maritate care are ca singura preocupare copilul (sau poate ca nu aceasta este cauza ci hartia aia care le face pe toate sa creada ca au o proprietatea asupra cuiva).
Replicile sunt spumoase, o perioada, insa din pacate Dragos Bucur “joaca” fals ca un actor de telenovela de pe AcasaTV. Ulterior multe dialoguri vor deveni previzibile si plicticoase deci.

Replica din film: scena-un club house de pe litoral (ar putea fi oricare La Mania) unde Ciocazanu nu intelege ce mama naibii e cu aia care se “distreaza” inauntru.

Ciocazanu: Cine dracu erau aia ma inauntru? Curve? Fete cu prietenii lor?
Iordache (inghitind saorma): Curve cu prietenii lor?

Iordache si Penescu sunt interpretati cu naturalete (uman chiar) desi sunt niste looseri.
Imaginea filmului este de multe ori neclara (mai ales in scenele exterioare) si nu inteleg de ce.
Desi nu cred ca era nevoie, filmul plonjeaza putin si in abject atunci cand cei trei “iau”o fata din club in camera de hotel a celor doi.
Boogie e un film care poate fi vazut fara sa iti faci totusi multe sperante. Este mai mult un film in care frustrarile noi generatii, peste care a venit ca un tavalug “libertatea”, capitalismul cu fata umana si obligativitatea initiativei in afaceri se simt din plin.

Sfarsitul filmului este cu adevarat "sfarsit sovietic".

Niciun comentariu: