sâmbătă, 30 august 2008

Cronicuta de film-Samsara


Ce este important, sa-ti satisfaci o mie de dorinte sau numai una singura?

Filmul “Samsara” este o frumoasa poveste de dragoste in peisajele magnifice din Himalaya. Ar mai putea fi si povestea unui om (Tashi) care cauta iluminarea. Tashi este un tanar calugar budist care tocmai accede la titlul de Lama dupa o meditatie sacra de 3 ani, 3 luni, 3 saptamani si 3 zile.
Trezit dintr-o adanca transa, Tashi este adus din pestera sacra inapoi la manastirea sa unde treptat se recupereaza fizic. Intoarcerea la manastire are insa si rezultate neasteptate.
In ciuda vietii monahale devotate pe care o dusese pana atunci (de la 5 ani) Tashi experimenteaza o surprinzatoare trezire sexuala. Aceste trairi coincid cu vizita intr-un sat de tarani unde trebuia sa se oficieze o binecuvantare a recoltei. Aici Tashi o intalneste pe frumoasa si tanara Pema. Pentru prima data Tashi incepe sa puna in discutie valorile spirituale ale existentei sale monastice realizand ca renuntarea la cele lumesti ar trebui sa presupuna o experienta anterioara.
Povestea lui Tashi este povestea descoperirii lumii.

Regia: Pan Nalin
Scenariul: Pan Nalin (dupa Tim Baker)
Distributie:

Shawn Ku... Tashi
Christy Chung... Pema
Neelesha BaVora... Sujata
Lhakpa Tsering... Dawa
Tenzin Tashi... Karma
Jamayang Jinpa... Sonam
Sherab Sangey... Apo
Kelsang Tashi... Jamayang
Tsepak Tsangpo... Chen Tulku

Filmul este incarcat de simbolistica iar imaginea este absolut picturala (sau mai degraba fotografica).
Samsara este un cuvant Tibetan, de fapt imprumutat din sanscita, si are semnificatia de “ ceea ce trebuie abandonat pentru a evolua” sau de “roata a vietii” (dupa unii autori mai avizati decat mine).
De mentionat ca foarte reusita este si muzica filmului.
Actrita principala (Christy Chung) o depaseste, dupa mine, in frumusete pe Angelina Jolie.
Daca v-am suscitat curiozitatea si veti ajunge sa vizionati filmul fiti atenti la cele doua faze distincte de traversare a raului-prima data cand Tashi se leapada de hainele si obiceiurile monahale si a doua oara cand se intoarce la ele. Samsara e un film care nu trebuie ratat!


Cum poti face ca o singura picatura de apa sa nu se evapore niciodata? O versi in ocean!

Niciun comentariu: