vineri, 4 iulie 2008

Unde mai mergem in Bucuresti ?





O destinatie inedita prin totala sa nepopularizare in Bucuresti este palatul Bragadiru.
Aflat in minunatul sector 5 (care este) palatul se afla la o aruncatura de bat de piata Cosbuc, in apropierea palatului parlamentului.

Istoricul imobilului Colosseum si al constructiilor care l-au precedat in aceste locuri incepe la mijlocul anilor 1800. Intregul domeniu purta numele Bragadiru, si a fost fondat de Dumitru Marinescu Bragadiru.
Nascut in anul 1842, Dumitru Marinescu si-a inceput ucenicia la o varsta frageda in cofetaria si racheria negustorului Iancu Stefanescu.
Deosebit de harnic, cinstit si inteligent, Dumitru Marinescu a fost luat in tovarasie, iar in 1866 Iancu Stefanescu ii si lasa negotul sau.
Largindu-si comertul, in anii urmatori a luat in arenda mai multe fabrici de spirt. In 1877, in timpul Razboiului de Independenta impotriva Imperiului Otoman, Dumitru Marinescu vinde soldatilor rachiu si spitalelor spirt pentru raniti.
Cu capitalul astfel strans, Dumitru Marinescu infiinteaza prima fabrica de alcool rafinat in comuna Bragadiru, langa Bucuresti, care functioneaza inca, si se face cunoscut sub numele de Dumitru Marinescu Bragadiru.
La sfarsitul secolului al 19-lea, in partea de sud a Romaniei productia de bere era inexistenta.

DMB a inceput sa achizitioneze teren in jurul centrului Bucurestiului, in apropiere de Piata Principesa Maria, astazi Piata George Cosbuc.
In anul 1909, Fabrica de Bere a fost infiintata ca o societate pe actiuni. Familia Bragadiru a devenit astfel una dintre primele promotoare ale industriei usoare in Romania.
In acelasi an, DMB stabileste resedinta familiei in imediata apropiere a fabricii. Cele mai vechi harti ale Bucurestiului, identificand orasul si constructiile sale au aparut in anul 1911 si prezinta Fabrica de Bere pe o suprafata de peste 6.2 hectare de teren.
Constructia a debutat in jurul anului 1905. Dumitru Marinescu Bragadiru (DMB) a conceput Colosseum-ul ca un Palat Cultural - cunoscut sub denumirea de Palatul Bragadiru - pentru angajatii Fabricii de Bere.
Crescand in saracie, cu o educatie limitata dar un suflet extrem de generos si intreprinzator, a dorit sa ofere conditii de odihna si distractie angajatiilor sai.
Compusa dintr-o spectaculoasa sala de bal care poate functiona si ca sala de teatru sau de concerte, o biblioteca, o popicarie, numeroase camere si magazine la parter, era o structura impresionanta.
Imbina stilurile celor mai renumite cladiri ale timpului: Camera de Comert, Posta Romana, Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC-ul) si cladirea Curtii Supreme de Justitie, toate construite in aceeasi perioada. Constructia Colosseum-ului s-a incheiat in anul 1911.
La 11 Iunie 1948 regimul comunist a nationalizat intreaga industrie romaneasca. Fabrica de Bere a fost redenumita Fabrica de Bere Rahova dupa numele cartierului in care se afla. Prima grija a regimului a fost spargerea cu lovituri de ciocan a numelui Dumitru Marinescu Bragadiru de pe frontonul fabricii de bere. Imobilul Colosseum a fost, redenumit Casa de Cultura Lenin.In 2003, Palatul Bragadiru a fost restiuit mostenitorilor legali care, insa, acum vor sa il vanda pentru ca sustin ca suma rezultata din inchirierea salii de bal abia acopera factura la caldura din timpul iernii, caldura necesara oricum pentru a nu se deteriora ornamentele..
Dincolo de valoarea sa arhitecturala si istorica, Palatul Bragadiru se ridica la o valoare imobiliara de aproape 30 milioane de euro, mai ales daca tinem cont ca este printre putinele cladiri de acest gen din Bucuresti. De fapt, se considera ca Bucurestiul are doua palate de acest fel, acesta si palatul Stirbei, aflat in zona Baneasa, care este insa mai sarac in decoratiuni si mai putin interesant ca arhitectura.
Palatul Bragadiru a fost gandit ca loc de recreere si de educatie pentru angajatii fabricii, un Palat al Culturii cu sala de bal care folosea atat pentru petreceri, dar si pentru teatru si concerte, cu biblioteca, popicarie, magazine si camere de oaspeti.

Aceeasi grija pentru muncitori si pentru educatie l-a facut sa ofere copiilor angajatilor paine si lapte, ca rasplata pentru faptul ca invatau si mergeau la scoala (acum vedem ca initiativa "cornulet cu lapte" nu e deloc noua).
Daca ne gandim ca Palatul Bragadiru a fost construit pe principiul "merge si asa", mai ales ca era facut pentru muncitori, ne inselam.

Este vorba de o constructie impresionanta atat prin marime, cat si prin arhitectura si decoratii, cu o atentie deosebita data detaliilor si elegantei generale pe care o exprima locul.
Se inscrie in traditia de a avea, pe langa fabrica de bere, si un loc unde muncitorii sa-si poata petrece timpul liber. Concurenta avea si ea - Eliseul Luther si braseria, sala de spectacole Colosseul Oppler.
In curte se afla o gradina de vara si o terasa. Cu o arhitectura eclectica, cu scari in spirala in stil Normand, cu stucaturi, statui inserate in fatada cladirii, oglinzi venetiene, balcoane in stil victorian, cu ornamente si cu lemn sculptat, Palatul Bragadiru are o valoare deosebita, atat istoric, cat si cultural. La fel ca Fabrica de Bere, Palatul a fost proiectat de arhitectul german A.Schucker, in 1894.
Ansamblul este format de fapt de cladirea principala, cu sala de bal, de trei etaje si o cladire mai mica, de 200m2 suprafata si cu doua etaje.

Aici au functionat si Banca Bragadiru-Rahova, precum si cinematograful Aida. Dumitru Bragadiru a murit in 1915, iar dupa aceea de afacerile familiei s-a ocupat fiul acestuia.
Din 1948 insa, s-au ocupat, mai "bine" ca oricine, comunistii. Fabrica a fost redenumita Fabrica de bere Rahova iar Palatul Bragadiru s-a transformat in Casa de Cultura Lenin iar din 1970 functiona in paralel si un oficiu de stare civila. Numele fondatorului a fost spart cu ciocanul si a fost sters din memoria orasului.
Palatul Bragadiru face parte din categoria locurilor cu memorie, cu un fel de "what if" care ne face sa ne intrebam cum ar fi aratat Bucurestiul daca cei 50 de ani de comunism nu ar fi fost realitate.


Informatii preluate de pe siteurile:
http://metropotam.ro/Locuri/2007/02/art9389858586-Locul-saptamanii-Palatul-Bragadiru/
http://ro.wikipedia.org/wiki/Palatul_Bragadiru

Pentru site-ul official al stabilimentului sunteti invitati la:
http://www.colosseum.fr/index-ro.html

Niciun comentariu: