vineri, 21 martie 2008

Saatchi-Furt cu nesimtire

Dupa cum v-am mai spus galeriile londoneze Saatchi organizeaza un concurs gen sondaj printre utilizatorii de internet pentru a desemna cei mai importanti artisti ai secolului XX.
Luni 17 martie Brancusi conducea detasat cu peste 33.620 de voturi urmat cu in jur de 13.000 de voturi de la fel de celebrul Picasso. Intre timp baietii de la Saatchi (foarte surprinsi de masiva sustinere a sculptorului roman) s-au gandit sa anuleze toate voturile venite din Romania. Scurt si fara mare jena. Explicatia pe care am auzit-o la radio de la un corespundent londonez era ca acesta nu este un concurs national ci un sondaj. Partea proasta este evident ca nici nu mai poti vota dupa ce ai facut-o prima data (evident sistemul nu iti permite), insa nici sa se cace pe opinia ta doar pentru ca esti roman nu mi se pare normal.
La ora la care scriu aceste randuri Brancusi se afla pe locul 22 cu 14669 iar pe primul evident se afla Picasso cu 17532 de voturi. Din calculele mele baietii au taiat din cont in jur de 18.000-20.000 de voturi. Pe mine unul ma doare fix in cot daca francezul de rand habar nu are despre Paul Cezzane sau Auguste Rodin, astfel incat sa fie si apreciati la nivel de utilizator de computer retard.
Din acelasi punct de de vedere personal (dar si al unor celebre enciclopedii de arta) Brancusi reprezinta cel mai mare sculptor al secolului XX. Indiscutabil sculptura moderna ii datoreaza enorm acestui titan. Singura lui vina capitala este ca nu s-a nascut evreu…nu ca Doamne fereste as avea ceva cu acestia din urma, insa este binecunoscuta cota artificiala a unor artisti nonfigurativi de sorginte ….creata numai prin lobby si tranzactionari artificiale. Cu siguranta este mult mai simplu sa desenezi 3 patratele rosii pe un fond alb si sa numesti aceasta arta. Nonfigurativul permite si asa ceva (din pacate).
Nu trebuie sa va mai spun ca site-ul nu detine nici o sectiune de contact unde sa puteti reclama aceasta. Singura sectiune unde se poate scrie parerea cititorilor este la adresa:
http://www.saatchi-gallery.co.uk/contemporary-art/essays.php
Puteti incerca insa cu siguranta cuvintele dumneavoastra nu vor poposi prea mult timp pe site-ul lor dat fiind ca identificarea locatiei dvs se face dupa IP.

P.S. Poate ar fi fost mai cistit sa se publice un mini-regulament prin care se puteau evita astfel de situatii, francezii cu IP de Franta sa nu poate sa voteze artisti francezi, olandezii la fel, rusii sa nu poata vota pentru Kandinsky s.a.m.d.

English farts.

Ce mesaj am primit la capitolul parerea cititorilor:
"Putem vota si opinia noastra sa fie luata in considerare.Intram pe proxy-uri din alte tari decat Romania, setam IP-uri pe computere si votam. Aceasta poate fi o solutie echitabila si in plus avem o multime de prieteni, rude si sustinatori in strainatate. Consider ca este atitudine corecta si ca le raspundem de pe aceeasi pozitie si cu aceeasi atitudine insa mult dublata de valoarea inteligentei noastre subevaluata de ei. Cineva vrea sa isi vanda tablourile Picasso si se pare ca noi ii "sabotam"..."
Voi ce credeti?

Un comentariu:

soultherapy spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.