duminică, 2 decembrie 2007

Cristian Mungiu a fost desemnat Cel mai bun regizor la EFA 2007

BERLIN / 13:55, 2.12.2007
Cristian Mungiu a fost desemnat Cel mai bun regizor, pentru filmul "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", la cea de-a 20-a ediţie a premiilor Academiei Europene de Film pe 2007, potrivit site-ului EFA.
Filmul "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile" a fost, de asemenea, recompensat cu Marele Premiu al Academiei Europene de Film, în cadrul unei ceremonii care a avut loc sâmbătă seara, la Berlin.
La categoria "cel mai bun regizor european" Cristian Mungiu a fost nominalizat alături de Fatih Akin, pentru "Auf der anderen seite" ("The Edge of Heaven"), Roy Andersson, pentru "Voi, cei vii" ("Du Levande"), Stephen Frears pentru "Regina" ("The Queen"), Kevin Macdonald pentru "Ultimul rege al Scoţiei" ("The last king of Scotland") şi Giuseppe Tornatore, pentru "Necunoscuta" ("La sconosciuta").
Lungmetrajul "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile" a concurat pentru Marele Premiu al Academiei Europene de Film cu alte cinci producţii: "The Edge of Heaven" ("Auf der anderen seite"), a regizorului turc Fatih Akin, "Ultimul rege al Scoţiei" ("The Last King of Scotland"), de Kevin Macdonald, "La Vie en Rose" ("La mome"), de Olivier Dahan, "Persepolis", de Marjane Satrapi & Vincent Paronnaud şi "Regina" ("The Queen"), în regia lui Stephen Frears.
Cristian Mungiu îşi adaugă în palmares Premiile acordate de Academia Europeană de Film, alături de distincţii prestigioase, precum Palme d'Or la Cannes, Marele Premiu FIPRESCI pentru cel mai bun film al anului, premiul pentru Cel mai bun film la Festivalul de la Stockholm etc. De asemenea, "4,3,2" a fost recompensat, în octombrie, cu Hollywood World Award, premiu care anticipează cu mare precizie filmele străine care vor ajunge să ia Oscarul decernat de Academia americană la sfârşitul lunii februarie a anului următor. De altfel, "4,3,2" reprezintă propunerea României pentru această ediţie a Oscarului, la categoria dedicată filmelor străine. Lista celor cinci filme nominalizate la premiul Oscar pentru film străin va fi anunţată pe 22 ianuarie.
Anul trecut, premiul pentru cel mai bun regizor european a revenit lui Pedro Almodovar pentru producţia "Volver".


Stire preluata de pe site-ul Mediafax.

P.S. Asteptam si premiul academiei de film americane...am un presimt, si nu de "calamitate" :-)

Un comentariu:

soultherapy spunea...

M-am bucurat mult sa citesc ceea ce scri si ce ai ales pentru noi sa citim. Este motivant pentru mine sa stiu ca exista oameni ca tine care se procupa despre ce impact produce in noi, un eveniment ca desemnarea Donului Mungiu, ca fiind cel mai bun regizor sau Sarbatoarea Nationala.
Cred ca ..depinde de sensul...senificatia pe care o dai fiecarei intamplari. Semnificatia data ...produce in tine o stare..un sentiment anume ..specific .
Daca semnificatia data creaza o stare de bine , iti da putere, atunci starea te motiveaza sa faci comportamente de succes.De exemplu: "asocierea" cu un roman ca Domnul Mungiu creaza sentimentul de mandrie ...acesta este rezultatul, motivarea si daca semnificatia este una invalidanta...starea se schimba si ea ... sentiment invalidant, lipsa motivarii.Vezi exemple despre romani care se rusineaza de comportamentele cu rezultate negative ale altor romani.
Atragand atentia spre acest fel de Evenimente cu romani care fac succes mondial, pentru mine ai rolul de "Facilitator" adica propui "semnificatie pozitiva" si eu aleg sa dau sensul care ma inspira si asa obtin starea « resursa » motivarii pentru mine:(..si eu sunt romanca deci am succes..) Sentimentul de mandrie ca sunt romanca, ca apartin.Multumesc.