sâmbătă, 25 august 2007

Cronicuta de film-Noi albinosul (2003)


aka "Noi albinoi / Noi the Albino"

Vineri seara, pe cod galben pentru caldura, asfaltul se inmoaie iar creierele se lichefiaza.
Corvoada statului in casa devine mult prea greu de suportat daca inca nu ai aer conditionat.
Ce poate fi mai placut la ora asta din seara, la care incepe sa se racoreasca, decat sa stai sub cerul instelat. Puteti face asta, asa cum am facut-o si eu, la cinema
E-Uranus, Strada Uranus nr. 144.
Locatia e un fel de fosta zona industriala demolata in care cu initiativa primariei si cu ceva fonduri europene s-a instalat un cinematograf in aer liber, fara multe pretentii, pentru filme de arta, europene.
Parcare exista la discretie in strada, locuri in interior berechet (cine naiba mai vrea filme de arta azi?) iar spatiul este nonconformist amenajat. De la cele cateva mese de lemn cu forma atipica de pian cu coada scurta din “anticamera” unde te poti racori cu o bere de la bar si pana la culoarul de nisip de mare care te duce la “sala de proiectie” totul aduce cu atmosfera din Vama tinerii mele. Pana si cabina de proiectie este facuta din scanduri negeluite si inegal taiate la circular. “Sala de proiectie” are multe scaune de plastic configurabile dupa voia inimii si un ecran generos. Pentru cei 10 lei poti sta cu picioarele intinse pe scaunul din fatza. Daca m-as fi ocupat de initiativa asta as fi pus sezlonguri si nisip pe jos iar proiectia as fi facut-o pana in zori…ca in cinematografele bunicilor. Odata aprovizionat cu bere, apa, tigari si sucuri te poti delecta in voie cu filmul ales. Singura nota proasta este pentru preluarea obiceiului americanesc cu floricelele dar daca poti ignora zgomotul hartiei foscaite jumatate de film totul este perfect. Cu ochiul deformat al specialistului nu m-am putut opri sa nu estimez valoarea terenului functie de zona, sa calculez cate apartamente s-ar putea face in acel spatiu, cate imobile de birouri, potentialul zonei…etc. Mai vorbim anul viitor daca va mai exista acest stabiliment de arta. Profitati acum de el dar daca nu va plac filmele europene de arta...nu veniti! Este exact ca si in proiectul cu Vama...Vrei sa salvezi Vama Veche?...atunci nu veni aici :-)


Noi albinoi este un film islandez al regizorului Dagur Kári. In rolurile principale il avem pe Tomas Lemarquis si pe Elin Hansdottir. Nu vreti sa-i stiti si pe ceilalti actori pentru ca v-ati suci limba deja. Castigator al Marelui Premiu si Premiului Criticii la TIFF Transilvania International Film Festival – Cluj-Napoca, Romania - Editia 2003 filmul a colectionat de-a lungul timpului si alte distinctii pe care le puteti gasi aici.
Filmul este o drama a conditiei umane incorsetate de mediul exterior…….. sau nu numai de cel exterior poate.
La cei 17 ani Noi traieste in indepartata Islanda intr-un ,nu stiu daca pot sa-i zic chiar orasel desi are semafoare, acoperit de zapada mereu, la poalele unui mic si foarte straniu munte care pare mai degraba artificial prin forma sa. Oraselul este atipic si prin spatiile largi dintre modestele locuinte. Noi poate fi un mic geniu sau un idiot. Traieste aceiasi viata zi de zi, cu aceiasi bunica, cu acelasi tata betiv, in aceiasi casa, la aceiasi scoala plicticoasa unde invata arta prepararii maionezei, in acelasi oras unde nu se intampla nimic, in aceiasi benzinarie in care bea zilnic o sticla de maltz………. Lipsa de lumina si spatiile inchise accentueaza idea de capcana fara scapare a filmului.
In restul timpului Noi si Iris (fata care lucreaza la benzinarie) viseaza la evadari spectaculoase catre tinuturi insorite si exotice.
Plina de humor este intamplarea de la muzeu, in fatza unui proiect scolar, o harta cu butoane si luminite corespunzatoare oraselor si tarilor:

Apasa Beijing…se aprinde beculetul corespunzator Beijingului pe harta.
Apasa altceva…iar se aprinde beculetul corespunzator.
Apasa butonul pt Islanda…..dar nu exista acest buton :-)
Uite si Islanda…e ca un scuipat pe harta :-)

Toate incercarile lui Noi de a evada, si aici ma refer la jefuirea armata a bancii sau la furtul unei masini cad in derizoriu in fatza acelorasi tipuri de oameni apatici si reci sau in fatza lipsei de curaj a lui Iris. Pana la urma visele sunt facute sa fie visate in doi.
Noi se retrage in el, iar fizic o face in pivnita casei, locul preferat pentru evadari. Mi-a parut absolut previzibil dezastrul natural care va zgudui din temelii lumea lui Noi catre un alt inceput.
“Noi albinoi” este un film despre conditionari si despre posibilitatile de a le depasi. Merita sa-l vedeti si este o alternativa buna la avalansa nord-americana de filme.

Informatii utile despre film:
IMDB-rating 7.2/10
Imdb site
Interviu cu Tomas Lemarquis - personajul principal din Noi
.....si nu ma pot abtina sa nu va dau si un mic “Ghid de supravietuire in Islanda”. Cine stie cand va poate folosi? :-)...la urma urmei in Islanda si o musca care misca inseamna speranta.
©cccornel

Niciun comentariu: