miercuri, 15 august 2007

Cronicuta de film-Domnul Brooks (Mr. Brooks) (2007)


Dupa mare am zis sa purced pana la Mall sa vad un film. Ce poate fi mai placut pe racoarea asta? Am ales Mr. Brooks pentru ca avea o distributie interesanta (Kevin Costner, William Hurt si Demi Moore), pentru ca era un film nou din 2007 si pentru ca genul abordat promitea multe.
Mr. Brooks se vrea un film cu un criminal in serie de tip thriller psihologic. Mr. Brooks este afaceristul anului in Portland, om cu o viata si o familie perfect normale aparent dar si un criminal cu dubla personalitate al carui singur viciu in viata este sa isi aleaga victime pe care le executa.
Pentru el nu este o placere ceea ce face ci o addictie de care nu poate scapa desi doreste asta. Scenaristul exploateaza acest gen nou de addictie (dupa ce toate celelalte addictii fata de fumat, droguri, sex etc etc au fost epuizate de confratii lui de-a lungul timpului).Demi Moore face o partitura neconvingatoare in rolul politistei dure pe urma criminalului in serie. A mai imbatranit, si asta se vede pe fatza ei iar la corp imi pare la fel de dolofana.
Ca artificii regizorale pentru realizarea de suspans filmul este departe de stilul magistral al lui Alfred Hitchcock. Singur lucru de care eventual te poti speria este volumul brusc exagerat al coloanei sonore in anumite momente. Actiunea curge destul de lin desi este totusi imprevizibila. Se vede ca scenariul este lucrat destul de incoerent totusi (poate au un program de computer care face scenarii).
Pana la urma filmul este destul de nereusit astfel incat cele 7.8/10 puncte date de
IMDB nu au justificare. Personal il consider o apologie a crimei.
Ceea ce mi se pare si mai grav este incercarea (desi nu e prima data cand se incearca asta) de a transforma criminalul in serie in personaj pozitiv. Se incearca manipularea spectatorului astfel incat sa-ti doresti sa nu fie prins de catre raul de politist.
Nelalocul ei mi se pare idea usor creionata in film a personajului principal de a nu-si transmite boala criminala fetei lui.
Cum sa te mai miri, dupa ce vezi asemenea film, cand auzi la stiri despre nu stiu ce adolescent care deschide focul intr-un liceu american si isi ucide toti colegii?
In concluzie….nu va asteptati la prea multe de la acest film.
©cccornel

Niciun comentariu: